Askere Giderken Alınması Gereken Malzemeler Listesi                      1 Boyuna Asılabilen İpli Cüzdan   Mutlaka alınız. A...

Askere Giderken Alınması Gereken Malzemeler Listesi        

   
        


1
Boyuna Asılabilen İpli Cüzdan
 
Mutlaka alınız. Askeriyede en çok sahip çıkmanız gereken şey cüzdanınız olmalıdır. Boyuna asılabilen ipli olsun ki akşam yatarken de boynunuzda olsun bu sayede çalacak kişi boynunuzdan almaya cesaret edemez. Askerde cüzdanını 10 saniye bile olsa boş bir yere bırakmayacaksın. Cüzdanını yatağına bırakıp dolaptan elbise alıp dönmesi 20 saniye süren arkadaşın cüzdanının çalındığına şahit oldum.
 
2
Banyo Malzemeleri
 
Şampuan, lif, sabun, kulak temizleme çubuğu mutlaka almalısınız. Not: Yüz havlusu ve Banyo havlusu askeriyeye girerken veriliyor.
 
3
Kişisel Bakım Malzemeleri
 
Tırnak makası, yanaklardaki kılları almak için 10 liraya satılan pil ile çalışan ufak makinelerden tavsiye ederim eğer bu cihazı bulamazsanız cımbız alın.
 
4
El ve Yüz İçin Vücut Kremi
 
Kesinlikle bulundurun, hava değişiminden veya soğuktan el,yüz ve dudak çatlamaları illaki başınıza gelecektir. Arko, nivea, dove gibi markaların vücut kremlerini tavsiye ederim.
 
5
İçlik
 
Acemilik eğitim döneminiz kış mevsimine denk geliyorsa mutlaka içlik alınız.

 
6
Bot Kilidi ve Valiz Kilidi
 
Mutlaka 2 tane uzun bot kilidinden alın biri yedekte bulunsun. Askeriyede botunuza sahip çıkmazsanız çalındığından asla geri gelmez bir de üstüne komutandan azar işitebilirsiniz. Şimdi diyebilirsiniz bütün herkese bot veriliyor kim çalıyor bu botları, acemilik eğitimine başladığınız bölükte 30'a yakın kadro asker vardır usta birlik görevlerini orada yapan işte o usta askerler hiç çekinmeden botlarınızı çalabilir. Ayrıca valiziniz içinde ufak bir kilit almanızı öneririm.
 
7
Traş Malzemeleri
 
Traş köpüğü, traş bıçağı(tavsiye Gillette Mach 3), Traş losyonu traştan sonra yüze sürmek için. Koltuk altı ve genital bölgedeki kılları almak için 2-3 adet banyo traş bıçağı kesinlikle alın. Not:Askeriyeye elektrik ile çalışan traş makinası sokulması yasaktır yanınızda götürmeyin. Ayrıca kolonya sokulması da yasaktır.
 
8
Saat
 
Saat kesinlikle bulundurun. Nöbetinden, içtimasından, kalkış saatine kadar her şeyde askeriyede zamana uyarak hareket edeceğinden, geç kaldığında ceza almaktan kurtulmak istiyorsan saat bulundur. Piyasa da Casio'nun 5 liralık saatleri ve veya I/O Second markasının şafak sayar saatleri mevcut.
 
9
Ankesörlü Telefon Kartı ve Askercell Hizmeti
 
Ankesörlü telefon ile konuşmak için telefon kartı alınız acemiyken en çok ihtiyaç duyacağınız şeydir ankesörlü telefon. Telefon kartları kantinde satılmakta fakat kısa sürede tükenmekte veya tükenmese de uzun uzun kuyruklara girip almaya değmez giderken yanınızda götürmek en mantıklısıdır.

2. olarak 2015 ile hizmete giren Askercell hizmeti. Turkcell faturasız hattınız ile kamerasız olmayan bir telefona Askercell hizmeti tanımlatıp bu telefon ile gidebilirsiniz. 
 
10
Siyah Asetat Kalem ve Siyah ve Mavi Tükenmez Kalem
 
Askeriyede çalınma veya yer değiştirme diyelim acemiliğe gittiğiniz her yerde karşınıza çıkacaktır. Birazdan dediklerimi dinlerseniz başınıza geldiğinde çalınan eşyanızı bulabilirsiniz. 1 siyah 1 beyaz asetat(keçeli) kalem alın. Askeriyeye girdiğiniz ilk gün askeri malzemelerinizi aldıktan sonra bavuluna, elbisene, eşofmanına, terliğine, spor ayakkabına, askeri kamuflaj ve şapkana ismini yazarak önlem almış olursunuz. Beyaz keçeli kalemi siyah zemin üstüne yazarken kullanacaksınız. Ayrıca siyah ve mavi tükenmez kalem alın çünkü lazım olmakta askeriyede imzalar mavi tükenmez kalem ile imza dışındakiler siyah tükenmez kalem ile yazılmakta bir çok yerde kayıt olurken işinize yarayacaktır almayı unutmayın.

 
11
Ziraat Banka Kartı
 
Askeriyede alışverişin nakit parayla yapılması yasaktır. Ziraat bankasının kartı ile alışveriş yapılmaktadır. Acemi eğitim birliğine gittiğinizde binlerce aceminin de sizin gibi kart ihtiyacı olacaktır çoğu zaman ilk teslim olanlar kartları alıyor ve kartlar tükeniyor daha sonra yeni kartların 1 hafta 10 gün sonra geldiği de oluyor eğer ziraat kartınız sizde veya ailenizde varsa onu alıp giderseniz sıkıntı yaşamazsanız fakat acemiliğin son haftasında herkese kart dağıtımı yapıyorlar usta birliğine gideceğiniz zamana yakın sadece alışverişte kullanılan ziraat kartından.
 
12
Ufak Not Defteri
 
Mutlaka lazım oluyor. Bölüğünde, eğitimde öğrendiklerini not alırken, üzerine zimmetli eşyaların bilgisini not alırken veya sivilde tanıdıklarının telefon numaralarını, acemilikte ki tanıştığın arkadaşların numaralarını yazmak için vb. durumlarda lazım olmaktadır.
 
13
Ufak Cep Feneri ve Okuma Lambası
 
Askerde lazım olmaktadır. Akşam yat saatinde ışıklar kapandığında ayakta bir işin olduğunda cep fenerine ihtiyaç duyabilirsiniz veya kitap okuyacaksanız okuma lambası getirmelisiniz.
 
14
Bot Boyası ve Bot Fırçası
 
Her sabah botunuz boyalı şekilde içtimalara çıkacağınızdan bot boyası ve fırçası almalısınız.
 
15
İğne iplik ve Çengelli iğne
 
Olmadık zamanlarda kamuflajınız da yırtıklar olabilir iğne ve iplik kesinlikle lazım olacaktır, bulundurun veya elbisen yırtıldı acelen varsa çengelli iğne ile tutturabilirsiniz. Ayrıca her sabah yatağınızı düzgün ve çarşafınızı gergin bir şekilde yapmanız gerektiğinden çarşafın yeterince gergin olmasını sağlamak için çengelli iğneyi kullanabilirsiniz. Yorganınızın kılıfınının düğmeleri kopmuşsa yorganın kılıftan çıkmasını engellemek içinde çengelli iğneleri kullanabilirsiniz.
 
16
Ortopedik tabanlık ve Vatka
 
Ayaklarınızın botlarda nasırlanmamasını istiyorsanız ortopedik tabanlık ve 3-4 vatka almalısınız. Ayak topuğunuz 3. günden sonra bota vurmaya, ezilmeye başlayacaktır vatkayı topuğunuz ile botunuz arasına yerleştirerek bunu engellemiş olursunuz.
 
17
Bere, Boyunluk ve Eldiven
 
Acemiliğiniz kış dönemine denk geliyorsa mutlaka alın. Asker yeşili renginde almayı unutmayın. Askeriyede boyunluk ve bere verilmiyor yalnızca eldiven veriliyor onlar XXL sabit olduğundan giyilmiyor. Alacağınız bu malzemeler asker yeşili renginde olmaz ise komutanlar kullanılmasına izin vermezler.
 
18
Askılık
 
2 tane askılık yanında götür dolaba elbiselerini asacağınızdan götürün kantindeki sıralardan kurtulun.
 
19
Islak Mendil ve Selpak
 
Islak mendil, selpak, ve özellikle tuvalet kağıdı yanınızda götürün. Kantinde genelde ya bulunmuyor yada tükeniyor giderken yanınızda almanız sizin için faydalı olacaktır.
 
20
Yara bandı ve Kulak tıkacı
 
Bir kutu yara bandı mutlaka alın yanınıza acemiliğiniz boyunca mutlak bir kanama başınıza gelecektir. Ayrıca kalacağınız 200 metre karelik koğuşta ortalama 70 kişi bulunmakta ve aralarında mutlaka yüksek sesle horlayan bulunmaktadır. Eczaneden 2 liraya plastik kulak tıkacı alarak bi nebze de olsa sesten etkilenmeden uyuyabilirsiniz. Acemi birliğine gittiğinizde ikinci akşam yattığınızda kulak tıkacı almamamın eksikliğini kesinlikle yaşacağınız konusunda temin edebilirim.
 
21
Sivil Giysiler
 
Askeriyeye teslim olup, askeri kamuflajlarınızı aldıktan sonra sivil giysileriniz ilk günden sivil eşya deposuna kaldırılır acemiliğiniz bitene kadar orada kalır. Zaten acemiliğiniz boyunca çarşıya çıkamayacağınızdan sivile ihtiyaç duymayacaksınız. Askeriyeye giderken üzerinizde bulunan sivil giysiler size yeterli olacaktır. Acemiliğin son haftası yemin töreninden sonra çarşı izni veya kullanacaksınız evci izni için giyip çıkacaksınız çarşıya. Eğer acemilikten sonra izin kullanmayacaksanız ve aileniz yemin törenine gelmiyorsa direk usta birliğine gidecekseniz sivil giysi sayınızı fazla alabilirsiniz örneğin en fazla 3 adet pantolon götürün fazladan kasıt budur. Yada usta birliğine gideceğiniz yere aileniz kargo ile göndersin yanınızda fazla sivil eşya bulunmasın malum sivil eşya deposuna sizin gibi ama usta olan askerler bakıyor götürdüğünüz elbise ve ayakkabılar ne kadar az ve lüks olursa çalınmadan o kadar elinizde kalabilir.
 
22
Bankamatik Kartı
 
Bankamatik kartınızı da götürmeyi unutmayınız. Askeriye içerisinde genelde Akbank bankamatiği olmaktadır fakat bu bankamatık ortak Atm'dir ve ufak bir kesinti olsada diğer bankamatik kartlarınız ile hesaplarınızdaki parayı çekebilirsiniz. Cüzdanınızda yüksek miktarda para bulundurmayın tavsiyemdir.
 
23
Mantar Kremi
 
Ayağınızda mantar yoksa bile alın zira postallara giydikten 2 hafta ayağınızda mantar başlangıcı genelde görülebilir yanınızda bulunudurun. Trosyd markasının eczanede 5 liralık mantar kremini tavsiye ederim.

 
24
Seccade(Namaz Kılıyorsanız)
 
Namaz kılıyorsanız seccadenizi götürebilirsiniz. Dolabınızda temiz çamaşır sepetinde tutabilirsiniz. Komutanlar sıkıntı çıkarmaz.
 
Devlet size  2 adet diş fırçası, 2 adet diş macunu, terlikeşofman4 adet çorap,3 adet don, 4 adet kalın ve ince tişört, banyo şortu, pijama, spor ayakkabası, 1 adet banyo havlusu, 2 adet yüz havlusu vermektedir. Don ve çorap sayısını  22-42  gün arası acemilik yapacağınızı düşünerekten ona göre kendi ihtiyacınıza göre yetersiz ise fazladan çorap ve don alarak gidebilirsiniz. Devletin verdiği diş macunu ve diş fırçası kaliteli değildir eğer dişlerinize bakımı önemsiyorsanız giderken kendi diş fırça ve macununuzu götürmenizi kesinlikle öneririm ben şahsen öyle yaptım. Temizlik konusunda hassas iseniz ekstra olarak yastık kılıfı götürebilirsiniz.

Fotoğraf makinası, cep telefonu, çağrı cihazı, radyo, kaydedici cihazlar, wolkman gibi her türlü elektronik cihazın askeri birliklere sokulması yasaktır. 2015 itibari ile askercell uyumlu telefonlar serbest olduğundan bu telefonun sarjını yanınızda götürebilirsiniz.


Sorular Üzerine Önemli Not:

Not 1: Mantar kremi, el, yüz kremlerini nizamiyede teslim etmenize gerek yoktur. Zaten aramalarda valizde bu kremler belli olmamaktadır. Bölüğünüzdede traş çantanızda tutarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

                                              96/4 Acemi Birlikleri Açıklanma Tarihi 96/4 Kasım celbinde askere gideceklerin ...

                                      

 

   




96/4 Acemi Birlikleri Açıklanma Tarihi
96/4 Kasım celbinde askere gideceklerin acemi birlikleri Ekim ayının ikinci haftası 14 Ekim 2016 tarihinde açıklanacaktır.

96/4 Askerler Ne Zaman Askere Gidecek?
Askerlik yerleri Ekim ayının son haftası açıklandıktan sonra sizin A grubu mu yoksa B grubu mu olduğunuz yazacaktır. %90 A grubu kalan %10 B grubu çıkmaktadır.

  - A grubu çıkacaklar 3-8 Kasım 2016 tarihleri arasında acemi birliklerine teslim olacaklardır.
  - B grubu çıkacaklar Aralık ayının ilk iki haftasında teslim olacaklardır.


KASIM 2016 ER CELBİNDE SİLÂHALTINA ALINACAK YÜKÜMLÜLERE AİT TRT DUYURUSU 


1. KASIM 2016 ER CELP DÖNEMİNDE SİLÂHALTINA ALINACAK ER STATÜSÜNDEKİ YÜKÜMLÜLERİN, CELP VE SEVK İŞLEMLERİNE İLİŞKİN HUSUSLAR, 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNU’NUN 45’İNCİ MADDESİ UYARINCA MÜTEAKİP MADDELERDE AÇIKLANMIŞTIR. 

2.   KASIM 2016 ER CELP DÖNEMİNDE; 

      A. 1996 DOĞUMLU VE BUNLARLA İŞLEME TABİ ER STATÜSÜNDEKİ YÜKÜMLÜLERDEN, KAYITLI OLDUĞU ASKERLİK ŞUBESİNİN GENEL CELP DÖNEMİ KASIM 2016 OLANLAR,  

      B. CELP DÖNEMİ KASIM 2016 OLMADIĞI HALDE, KASIM 2016 CELP DÖNEMİNDE SİLÂHALTINA ALINMAK İSTEYEN YÜKÜMLÜLERDEN BU TALEPLERİ UYGUN BULUNANLAR, 

      C. YASAL NEDENLERLE ASKERE SEVKLERİ TEHİR EDİLENLERDEN SEVK TEHİR ŞARTLARINI KAYBETTİKLERİNDEN KASIM 2016 ER CELP DÖNEMİNDE SEVKE TABİ OLANLARIN SEVKLERİ YAPILACAKTIR. 

      Ç. 1111 SAYILI ASKERLİK KANUNUNUN 86 VE 89’UNCU MADDELERİNE TABİ İKEN AYNI KANUNUN 36’NCI MADDESİ GEREĞİNCE ERTELEMELERİ YAPILAN VE ERTELEMELERİ 31 ARALIK 2016 TARİHİNDE SONA ERECEK YÜKÜMLÜLER, 02 OCAK 2017 TARİHİNDE SEVK İŞLEMİNE TABİ TUTULACAKLARDIR.  

3.  SEVKE TABİ YÜKÜMLÜLER, SEVK EDİLECEKLERİ SINIF VE EĞİTİM MERKEZLERİ İLE HANGİ GRUPTA SİLAHALTINA ALINACAKLARINI, ASKERLİK ŞUBELERİ İLE E-DEVLET ÜZERİNDEN 14 EKİM 2016 TARİHİNDEN İTİBAREN ÖĞRENEBİLECEKLER, NÜFUS CÜZDANLARINI İBRAZ ETMEK SURETİYLE ASKERLİK ŞUBELERİNDEN VEYA E-DEVLET ÜZERİNDEN SEVK EVRAKINI ALABİLECEKLERDİR. 
 4.  KASIM 2016 ER CELBİNDE SEVKE TABİ YÜKÜMLÜLERDEN: 

      A.  BİRİNCİ GRUPTA SEVKE TABİ OLANLAR SEVK İŞLEMLERİNİ; 

  (1)   ASKERLİK ŞUBELERİNDEN 14 EKİM - 03 KASIM 2016,  

    (2)    E-DEVLET ÜZERİNDEN 14 - 27 EKİM 2016 TARİHLERİNDE YAPTIRABİLECEKLERDİR.  

      B.  İKİNCİ GRUPTA SEVKE TABİ OLANLAR SEVK İŞLEMLERİNİ; 

  (1)   ASKERLİK ŞUBELERİNDEN 25 KASIM - 09 ARALIK 2016,  

    (2)   E-DEVLET ÜZERİNDEN 25 KASIM - 05 ARALIK 2016 TARİHLERİNDE YAPTIRABİLECEKLERDİR.          C. YÜKÜMLÜLER BİRİNCİ GRUP İÇİN; E-DEVLET ÜZERİNDEN 14 EKİM - 27 EKİM 2016 (DAHİL), ASKERLİK ŞUBELERİNDEN 14 EKİM 30 EKİM 2016 (DAHİL), İKİNCİ GRUP İÇİN; E-DEVLET ÜZERİNDEN               25 KASIM- 05 ARALIK 2016 (DAHİL), ASKERLİK ŞUBELERİNDEN 25 KASIM- 06 ARALIK 2016 (DAHİL), TARİHLERİ ARASINDA YAPTIRDIĞI SEVK İŞLEMLERİNİN YOL VE İAŞE BEDELLERİNİ NÜFUS CÜZDANLARINI İBRAZ ETMEK SURETİYLE PTT İŞYERLERİNDEN VEYA PTT KART İLE PTT MATİKLERDEN ALABİLECEKLERDİR. BU TARİHLERDEN SONRA YAPILAN SEVK İŞLEMLERİNİN YOL VE İAŞE BEDELLERİ ASKERLİK ŞUBELERİNCE ÖDENECEKTİR.  

        

        

  Manisa Alaşehir Ulaştırma Nereye Gönderiyor    Manisa Alaşehir 2'nci Er Eğitim Ulaştırma Taburu Arkadaşlar, Alaşehire...

  Manisa Alaşehir Ulaştırma Nereye Gönderiyor


  








Manisa Alaşehir 2'nci Er Eğitim Ulaştırma Taburu

Arkadaşlar,
Alaşehire İnzibat olarak düşenlere bilgi olsun diye yazıyorum. Çünkü ben giderken internette
c ok aramama rağmen fazla bir bilgi bulamamıştım... Askerliğimi 325 kd İnzibat 2. bölük çvş eğt. takımı manga komutanı olarak yaptım.

İnzibat olarak düşenler içiniz rahat olsun. Takım komutanınıza bağlı olmak kaydıyla güzel bir yere düştünüz. 1. bölük benim dönemimde çok laçka idi. EDOK (askere gidince anlarsınız ne olduğunu) denetlemelerinde hep 2. bölüğe gelirdi komutanlar. Bu yüzden eğitim olarak 2. bölük daha sıkıdır. eğitim dışında pek birşey yaptırılmıyor acemi askerlere. Akşam saat 18:00da yenen akşam yemeğinden sonra 21:00a kadar serbestsiniz. 21:00da yat veriliyor. Herkes koğuşunda ranzasında olmak zorunda. Sabah kalk 05:30 ile 06:00 arası. Sabah eğitim öğle yemeğinden sonra spor yapılıyor. 

Eğitim konuları temel askeri eğitim ve inzibat eğitimleri oluyor. Temel konular (her askerin bilmesi gereken konular) çok sıkıcı gibi geçse de aslında sizi çakı gibi asker yapıyor. Bize söylenen yüksek sesle verilen tekmil ve düzgün esas duruş-selam verme askerliğin yarısıdır cümlesiydi. İnzibat konuları daha zevkli. Trafik kazası tatbikatı falan yapılıyor. 

Gel gelelim alayın içindeki sosyal aktivitelere...

Sinema var. Haftasonları (genelde haftasonrarı serbest oluyorsunuz) bir gün çarşı bir gün içeride oluyorsunuz. İçeride olduğunuz gün sinemaya gidebilirsiniz. Ben oradayken (2009 Mayısta oradan ayrıldım) 2,5 tl idi bilet. Güncel filmler geliyor. Ses ve görüntü tesisatı biraz kötü ama orası askeriye buna da şükür. 

İnternet kafe var. Yine haftasonları içeride olduğunuz gün ailenizle, sevdiklerinizle görüşebileceğiniz bir mekan. Gelende kameralı görüşme yapılıyordu. Teknolojinin gözünü seveyim. 

Pizzacı-dönerci-tostçu var. Evet var. Alayın içinde. Pizzalar hazır pizza ama çok lezzetli gelirdi bize. Döneri iyidir. Çıkan yemekleri beğenmediğiniz zaman “yemekduası”dan sonra gidip buralardan çok çok ucuza karnınızı doyurabilirsiniz

Havasından bahsedeyim biraz. Havasına güven olmuyor. Sabah donup akşama doğru terlediğimizi bilirim. Kışı sert geçiyor. Öyle ki toprağı donar. Yazında tam tersi kavuruyor. Eğitim alanı toz toprak oluyor. Sizi aslında burada en fazla hava koşulları zorlayacak. Kış gelecekler için yanınızda içlik getirin. Polar olanlar daha inca ama onlarda iyi ısıtıyor.

Daha önce söylendiği gibi gezilecek çok biryer yok. Küçük biryer Alaşehir. Heryer üzüm bağları ile çevrili. Toptepe var Alaşehir'i kuşbakışı görebileceğiniz bir mekan. Kenan Evren Parkı var. Ama sizi en çok ilgilendirecek yer Sevgi Yolu olarak adlandırılan anacadde. Herşey orada. İnternet kafeler, oteller, kahvehaneler hepsi burada. 

İnternet kafelere dikkat edin. Masaya oturduktan sonra yapılan ikramlar ücretli ve pahalı. Ben yanıma yiyecek birşerler alıp otele gidiyordum. Serhat Otel ve Zenginler Oteli tavsiye edebilirim. Hem rahat rahat banyonuzu yaparsınız, hem televizyon seyredersiniz hem de yatıp dinlenirsiniz. Serhat otelde kahvaltı dahil 15 lira alıyorlar. Akşama kadar oda sizin oluyor. Ama fazla geç kalmayın nizamiyede arama yapılıyor çok sıra beklemek zorunda kalırsınız. Geç kalırsanızda komutanlarınız tarafından cezalandırılma durumunuz var. 

Türkiye’de ki tek inzibat eğitim taburu olduğu için usta birliği heryer olabilir. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara olmasına rağmen (bu illerde komutanlık sayısı fazla olduğu için inzibata çok ihtiyaç var) genel olarak tüm Türkiye’ye dağıtım oluyor. Ceza ve Tutuk Evi de yazabilir usta birliğinizde. Gardiyan da olabilirsiniz. Merak etmeyin inzibat her zaman piyadede en rahat görevlerden birisidir.

Aileniz size nasıl para gönderecek? Postane’ye isminizle para gönderebilirler. Genelde çarşı izinleri bir hafta Cumartesi bir hafta Pazar olarak ayarlanır. Cumartesi çarşıya çıktığınızda öğlene kadar açık olan postaneden askeri kimliğini gösterip size gelen parayı alabilirsiniz. Çarşıda birçok banka mevcut. Ama alay içerisinde sadece Akbank’ın bankamatiği var. 

Ziyaretçisi gelecekler içinde bir öneri öğlen gelsin kim gelecekse. Eğitim alanı nizamiyeye uzak bir noktada olduğu için adınızı anons ettikleri zaman duyamazsınız. Öğle vakti herkes yemek için koğuşlar bölgesine geldiği için anonsları çok daha rahat duyarsınız. Hem de sizi ziyarete gelenlerle akşama kadar rahat rahat hasret giderirsiniz. Acemilik eğitiminin bir ayını tamamladıktan sonra yemin töreni var. Ailesi gelecekler için önerim otellerde daha önceden yer ayırtın. Zira herkes geldiği için yer sıkıntısı yaşama olasılığınız var. Anne, Bana, evli abi, evli abla veya eş yemin törenine geldiği zaman evci olarak 2 gün izin veriliyor. Törenden önce gelip evci izin kağıdınızı görevli askerlerden alırsanız tören sonrası çıkışınız daha rahat olacaktır. Evci izni alacakların nüfus cüzdanı fotokopilerini getirmeleri işleri kolaylaştıracaktır. İzniniz Cuma yemin töreni sonrasında başlar Pazar günü 17:00a kadar teslim olmak zorundasınızdır. İzin süresince garnizon alanını terk edemezsiniz. (Garnizon alanı Alaşehir’dir) 

Sormak istediğiniz birşey olursa sorun elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. 

Askere giden herkesin biran önce teskere almaları dileğiyle.

Cem
Hürgeneral



Manisa Alaşehir 2'nci Er Eğitim Ulaştırma Taburu


Bende alaşehirde acemilik yaptım. suan dagıtım iznindeyim. Ulastırma olarak gittim ama beni inzibat cavus egitime seçtiler. Kerim oguz benm manga komutanımdı ulastırmadayken arkadaşların dediği kadar var adamı perişan ediyo. acemi-kadro ayırt etmiyo. ben dayagını yemeden cavus egitime geçtim ama arkadaşlarım çok yedi dayagı. hatta son gun mangaya komple dayak attı dayak yemeden gitmeyin diye. Ulastırma gidenler 2. ve 3. boluge düşerlerse çok rahat ederler ben 3. bolukteydim. ama gidecekleri yerler dogu %90 orası var. ben ankara çankayaya dustum. Ezildim biraz egitimlerde ama olsun...


Yazı Alıntıdır.

 Komandolar korku nedir bilmeyiz                          "Korku nedir bilmeyiz, biz dağların erleri; yuva yaptık göklere, baş d...

 Komandolar korku nedir bilmeyiz 


                  



     "Korku nedir bilmeyiz, biz dağların erleri; yuva yaptık göklere, baş döndüren yerlere; engel tanımaz aşarız, yüce engin dağları; el verir uzanırız mor siyah bulutlara. Ben Türk komandosuyum, düşmanı çelik pençemle ezerim; her yerde ben varım, havada, karada, denizde, çölde, çatakta ve batakta; Her zaman ve her yerde, hazır; daima hazır; kim: komando, kim: komando, kim: komando, olamazsın: yahh, olamazsın: yahh!, komando: Allah!; Allah komandoyu korusun."

     

     

  Bordo Bereliler Böyle Eğitiliyor !!             Bizi sayfamızdan takip edebilirsiniz. https://manisa-ulastirma.blogspot.com.tr Ask...

 Bordo Bereliler Böyle Eğitiliyor !! 


         


Bizi sayfamızdan takip edebilirsiniz. https://manisa-ulastirma.blogspot.com.tr

Askerlik hizmeti, herhangi bir ülkede belirli bir yaşa gelen vatandaşların, zorunlu olarak, belirli bir süre orduda görev yapması veya anlaşmalı oldukları bir süre boyunca meslek olarak icra etmesi. Ayrıca askerlik veya vatanî görev olarak da bilinir.


Türkiye'de askerlik hizmeti
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti uygulanır. 1916'da çıkarılan bir yasaya göre her erkek 21 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Yüksek öğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri yedek subay olanlar için 12 ay, kısa dönem er olanlar için 6 aydır.


Yükseköğrenim mezunu kişilerde askerlik
Önlisans mezunları er/erbaş statüsünde uzun dönem askerlik yaparlar. Lisans, yüksek lisans veya doktora mezunları ise yedek subay adayı olarak askerlik şubelerine müracaat ederler. Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki subay ihtiyacına ve kişinin kendi isteğine göre kişi uzun dönem yedek subay olarak 12 ay (aylıklı) ya da 6 ay Kısa Dönem Er/Erbaş olarak zorunlu askerlik görevlerini tamamlarlar.


Er olarak askerlik yaparken yükseköğrenim mezunu olunursa
Mezun olunduğunda birlik komutanına dilekçe ve taahhütname ile müracat edilir. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra geçici olarak terhis olunur ve askerlik şubeleri tarafından yedek subay aday adaylarının tabi olduğu işlemler yapılır. Bu işlemler neticesinde;
1. Kısa dönem askerlik yapmasına karar verilirse;
Geçici terhis olunmadan önceki askerlik süreleri 6 aydan fazla ise derhal terhis edilir.
Süre 6 aydan az ise 6 aya tamamlayacak kadar daha askerlik yapılır ve terhis olunur.
2. Yedek Subay olarak askerlik yapılmasına karar verilirse; geçici terhis olunmadan önce yapılan askerlik hizmeti yanar ve 12 ay boyunca yedek subay olarak askerlik yapar.

AMACIMIZ ASKERLİK ÇAĞINA GELMİŞ KİŞİLERİ BİLGİLENDİRMEKTİR.

BORDO BERELİLER KİMDİR?

Özellikleri

1-Subay ve Astsubaylardan oluşuyor.
2-üç-üçbuçuk yıl eğitim alıyorlar.
3-Gönüllülük esasına göre seçiliyorlar.
4-Yurt içinde 72 haftalık temel nitelikli kursları var.
5-Daha sonra ihtisas alanına göre 10-52 hafta arasında değişen yurt içi ve yurt dışı ihtisas eğitimleri var.

A- YURT İÇİ TEMEL KURSLARI


-Muharebe temel eğitimi
-Göğüs göğüse muharebe
-Uzak mesafeli keşif devriye
-Sızma
-teşhis ve tanıma
-Hayatı idame
-kaçma kurtulma
-Hedef atrifi,Ateş tanzimi
-Psikolojik Harekat
-Tahrip
-Paraşüt
-Kurbağa adam
-Gayri nizami savaş
-Özel harekat türleri.konularında eğitilirler.

B-İHTİSAS KURSLARI

-yer ekip komutanlığı
-tahrip teknikleri.mayın ve bubi tuzakları
-İlk yardım
-Cerrahi müdahale teknikleri
-Mühimmat imha
-Hafif ve ağır silah uzmanlığı
-İstihbarat uzmanlığı
-Muhabere kursları
-psikolojik harekat kursları

C-YURT DIŞI KURSLARI

Ranger
-Hava İndirme
-Sivil İşler
-Halkla İlişkiler
-Hayatı İdame
-Psikolojik harekat

Tümü iyi paraşütçüdür. Çeşitli yabancı dilleri iyi bilirler.

  Uzman Çavuş-Erbaşlık Süreci                   Uzman Erbaş (Uzman Çavuş / Uzman Onbaşı) Başvuru Koşulları Neler : • Türkiye Cumhur...

  Uzman Çavuş-Erbaşlık Süreci


                 


Uzman Erbaş (Uzman Çavuş / Uzman Onbaşı) Başvuru Koşulları Neler :

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,

• En az lise ve dengi okul mezunu olmak veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak,

• Askerlik hizmetini erbaş veya er olarak yapmış veya başvurduğu esnada yapıyor olmak ve alımı yapılacak sınıf ve branşlarda aranan niteliklere sahip olmak,

• Müracaat tarihinin ilk günü itibarıyla terhisinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş olmak

• Muvazzaflık hizmeti sırasında veya terhisinden itibaren üç yıl içinde ve müracaatın yapıldığı yılın düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 1 Ocak tarihi itibarıyla yirmi beş (25) yaşını bitirmemiş olmak

• Askerî öğrencilikle ilişiği kesilmemiş olmak,

• Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay (yedek subay dâhil), astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş olarak istihdam edilmemiş olmak,

• Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa veya zaman aşımına uğramış yahut para cezasına çevrilmiş ya da ertelenmiş ve adli sicilden çıkarılmış olsa dahi bir cürümden hükümlü bulunmamak,

• Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşürmemiş, askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunmamış, tutum ve davranışları ile yasa dışı, siyasi, yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş olmak,

• Askerlik hizmeti sırasında; üste hakaret, emre itaatsizlikte ısrar, mukavemet, amir veya üste fiilen taarruz, fesat ve isyan suçları ile 1632 sayılı Askerî Ceza Kanunu 148’inci maddesinde yazılı suçlardan hükümlü bulunmamak,

• Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için Birlik Komutanlıklarınca düzenlenen Nitelik Belgesinde 80 ve üzeri Not almış olmak

• Boy ve kilo oranları belirtilen değerler içerisinde bulunmak,

• Güvenlik soruşturması uygun olmak,

• Sağlık durumunun uzman erbaşlığa elverişli olduğunu, askerî hastanelerden alacağı raporla kanıtlamış olmak

• Yapılacak Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Spor Testlerinde başarılı olmak

UYARI: Ön başvuruda bulunan adayların başvuru şartlarını taşımadıkları anlaşıldığında veya evraklarının eksik/yanlış olduğu tespit edildiğinde, sınavın veya temin sürecinin hangi aşamasında olursa olsun (Atamaları yapılmış olsa dahi) işlemleri iptal edilir….



Bizi You tube sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Askerlik hizmeti, herhangi bir ülkede belirli bir yaşa gelen vatandaşların, zorunlu olarak, belirli bir süre orduda görev yapması veya anlaşmalı oldukları bir süre boyunca meslek olarak icra etmesi. Ayrıca askerlik veya vatanî görev olarak da bilinir.


Türkiye'de askerlik hizmeti
Türkiye'de zorunlu askerlik hizmeti uygulanır. 1916'da çıkarılan bir yasaya göre her erkek 21 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır. Günümüzde uzun dönem (tam dönem) zorunlu askerlik 12 aydır. Yüksek öğrenim görenlerde zorunlu hizmet süreleri yedek subay olanlar için 12 ay, kısa dönem er olanlar için 6 aydır.


Yükseköğrenim mezunu kişilerde askerlik
Önlisans mezunları er/erbaş statüsünde uzun dönem askerlik yaparlar. Lisans, yüksek lisans veya doktora mezunları ise yedek subay adayı olarak askerlik şubelerine müracaat ederler. Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki subay ihtiyacına ve kişinin kendi isteğine göre kişi uzun dönem yedek subay olarak 12 ay (aylıklı) ya da 6 ay Kısa Dönem Er/Erbaş olarak zorunlu askerlik görevlerini tamamlarlar.


Er olarak askerlik yaparken yükseköğrenim mezunu olunursa
Mezun olunduğunda birlik komutanına dilekçe ve taahhütname ile müracat edilir. Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra geçici olarak terhis olunur ve askerlik şubeleri tarafından yedek subay aday adaylarının tabi olduğu işlemler yapılır. Bu işlemler neticesinde;
1. Kısa dönem askerlik yapmasına karar verilirse;
Geçici terhis olunmadan önceki askerlik süreleri 6 aydan fazla ise derhal terhis edilir.
Süre 6 aydan az ise 6 aya tamamlayacak kadar daha askerlik yapılır ve terhis olunur.
2. Yedek Subay olarak askerlik yapılmasına karar verilirse; geçici terhis olunmadan önce yapılan askerlik hizmeti yanar ve 12 ay boyunca yedek subay olarak askerlik yapar.

AMACIMIZ ASKERLİK ÇAĞINA GELMİŞ KİŞİLERİ BİLGİLENDİRMEKTİR.

ACEMİLİĞİNİ MANİSA'DA YAPACAK ASKERLER İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER Herkese yeniden merhaba. Biliyorum eskisi gibi sık yazmıyorum...

ACEMİLİĞİNİ MANİSA'DA YAPACAK ASKERLER İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER


Herkese yeniden merhaba. Biliyorum eskisi gibi sık yazmıyorum, ama geç de olsa bu konu hakkında bir şeyler yazacağım için mutluyum. Bugünkü konumuz askerlik. Ben 354 KD olarak askerliğimin acemiliğini Manisa'da, ustalığını ise Kıbrıs'ta yaptım. Daha önceden bilgiler toplamıştım ama sağlam ve toplu bir kaynak bulmakta zorlanmıştım maalesef. Ben de sonra buralara gidecek arkadaşlar aynı durumu yaşamasın diye kaynak niteliğinde bu yazıyı yazıyorum. Kasım celbinde gidecek olan arkadaşlara da şans ve sabır diliyorum. Umarım bir an önce biter. Kısa dönem, uzun dönem... Hiç fark etmez. Manisa Batı Kışla'ya ve Kıbrıs'a, özellikle Magosa'ya askerliğin düştüyse bu yazı tam sana göre. Okumadan geçme sakın... Ayrıca Lefkoşa ve Girne hakkında da bilgiler vereceğim ucundan... Bu yazıda Manisa'dan bahsedeceğim, diğer yazıda ise Kıbrıs. Usta birliği olduğu için Kıbrıs daha uzun sürecek.


Acemi Birliği Manisa Batı Kışla 


Başlıyoruz. Arkadaşlar ben askerliğimi öğrendikten sonra internetten çok faydalandım. Hemen Facebook'ta grup kurduk, Donanımhaber'in askerlik grubundan paylaşan kişilerle iletişime geçtik. Manisa - Kıbrıs grubumuzda oldukça insan vardı. Ondan sonra Magosa'ya gidecek arkadaşlarla birbirimizi keşfettik, mesaj grubu ve Whatsapp grubu kurduk. Bunların sonucunda Manisa'da birliğe teslim olmadan önce kışlanın karşısında Magnesia AVM'de tam 16 kişi buluştuk. Sabah erken saatlerde buluşup, teslim olma saati olan 13:00'da hep beraber kışlaya gittik. İnterneti didik didik edin, birileriyle beraber hiç bilmediğiniz bir yolculuğa başlamak size cesaret veriyor. Biz ayrıca İstanbul'dan Manisa'ya 3 arkadaş gittik.

Otobüsle gidecekseniz Otogar ana baba günü, trafik Otogar'a varmadan otoyolda başlıyor. Bunu dikkate alın. Otobüsün önünü kesenler, havai fişek atanlar, otobüsün üstüne çıkanlar, davul zurna sesleri, halaylar, havaya atmalar ve daha neler neler... Bu hengameyi çekmek istemiyorsanız uçak bileti alın, İzmir'e uçun, oradan sürekli Manisa'ya otobüs kalkıyor zaten. İzmir - Manisa arası 1 saat...

Kışla şehrin göbeğinde. Hatta sabah eğitim alanına gittiğinizde karşıdaki mahallenin evlerini, hatta içlerini görüyorsunuz. Bakınız aşağıdaki fotoğraf. O mahalle Manisa'nın en sosyetik mahallesiymiş. Her sabah 7'de asker marşı duyan sosyetik mahalle aha.

Kışlanın önünde inanılmaz bir sıra olacak, siz de paşa paşa bu sırayı bekleyeceksiniz. Biz azıcık ucundan kaynak yaptığımız için yaklaşık yarım saat beklemiştik. Ama sıranın sonunda olsaydık 2 saat beklerdik. Ya erken gideceksiniz, ya da beklemeyi göze alacaksınız.

Girişte telefonunuzun olup olmadığını soruyorlar, girdikten sonra da valizi filan arayacaklar zaten. Yanınızda telefon getirdirseyniz kışlanın karşısındaki taksi durağının emanet dolabına bırakabiliyorsunuz. Acemilikte telefon kullanmanıza hiç gerek yok. Çünkü hem kullandırtmazlar, hem de telefonla oynayacak hiç vaktiniz olmayacak emin olun.

Sıradan sonra kışlaya girdiğinizda sıranın bittiğini zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Tabi ki de devam ediyor. Öncelikle içeride de uzun bir kuyruk var. Ama bu sırada çevrenizdekilerle konuşuyorsunuz. Herkes kısa dönem ve Kıbrıs'a gittiği için sen Kıbrıs'ın neresine düştün sorusu en popüleri. Siz de oradakilerle anlaşın. Çünkü o sırada önünüzde arkanızda bulunduğunuz kişilerle aynı tabura, aynı bölüğe düşeceksiniz. O yüzden o sırada insanları biraz tanıyın, kafa dengi gördüğünüz kişilerle yan yana durun. 



Arama kısmı, valizinizi filan arıyorlar. İlaç, her türlü elektronik alet, kesici aletler filan yasak. Beni arayan komutan pek detaylı bakmamıştı, zaten binlerce insan var. O yüzden ilaç sokmayı düşünüyorsanız sokun. Çünkü %95'iniz Manisa'da hasta olacak. 

Şimdi geldik sigorta sırasına. 30 TL karşılığında bütün askerliğiniz boyunca size sigota yapıyorlar. Yaptırmak mecburi dediler ama o kalabalıkta bizim önümüzdekiler yaptırırken, bize sonra yaptıracaksınız dediler. Askerliği sigorta yaptırmadan bitirdim ben, önemli bir şey değil yani o kadar.

Sıradan devam ediyoruz.Yukarıya doğru ilerliyoruz. Girdiğiniz yer 2. taburun kapısı ve azıcık yokuş. Asıl yerlere oldukça uzak. O yüzden tabur kısımlarını bağırırken sıradaki komutan 1. taburu duyarsanız oraya geçin. Yoksa her gün 2 kilometre yolu rap rap yürümek zorunda kalırsınız.

Bir sürü kağıt veriliyor onları dolduruyorsunuz. Yanınızda mavi tükenmez kalem götürün, hatta askerliğiniz boyunca asla yanınızdan ayırmayın. Sağlık kısmına geldik. Burada hızlı hızlı 2 tane iğne oluyorsunuz. Hemşire kızlar çok seri bir şekilde hallediyorlar. Burada bir önemli durum vereyim. Arkadaşlarınızda birlikte iğne olduktan sonra soyunma kabininden birlikte çıkın. Çünkü aceleci bir komutan sizi direkt dağılacağınız sıraya sokuyor. Biz o komutan yüzünden 16 kişi 8 - 8 ayrıldık. Yarımız 2. tabura gitti, yarımız da 1. tabura... 

Ne zaman gittiğinize bağlı. Mesela bizim diğer arkadaşlar 2. tabur 4. bölüğe gitti, biz ise 1. tabur 3. bölüğe. Kayıtlar tamamlandıktan sonra her bölüğün kendi sırası var, oraya geçiyoruz. Belli bir sayıya ulaştıktan sonra giysileri, eşyaları almak için yukarı tırmanmaya devam. İlk defa burada uygun adım yürüyeceksiniz. Sizinle beraber aynı sırada olan kişiler, acemiliğinizi beraber yapacağınız kişiler. Onları incelemeyi unutmayın.

Yukarı çıktıktan sonra eşya depolarına varıyoruz. Burada herkes bölük bölük ayrılmış durumda. Sırasıyla depoların içine giriyoruz ve eşyaları alıyoruz. Çok hızlı olmanız lazım, 1 dakikada her şeyi almanızı istiyorlar. Bot, spor ayakkabı, mavi valiz, atler, boxer, çorap, kep, gömlek, pantolon, palaska ve diğerleri. Her şeyi alıyorsunuz.

Bakın burası çok önemli. Diğerleri neyse ama özellikle bot ve spor ayakkabı çok önemli. Kaç numara giyiyorsanız bot alırken 1 numara büyüğünü söyleyin. Bunu sakın ama sakın unumayın. O bile olmayacak ayağınıza, ama bir denemiş olursunuz. Sonra gidip botu değiştirme şansınız var. 2 numara büyük, olmazsa 3 numara büyük söyleyin. Bakın ben 44 giyen biriyim, 2 numara büyük bot bile ayağıma vurdu, gittim 48 numara aldım rahat rahat giydim. Bot vurması çok pis bir şey. Her gün 12 saatten fazla ayağınızda kalacak o, bir vurdu mu yandınız. Siz Kasım'da gideceğiniz için yazlık bot vermezler size. Bizim askerlik 19 Temmuz'da bitti, bize bile yazlık bot vermediler. Ama verdik diye imza attırdılar haha. Spor ayakkabıyı da 1 numara büyük alın. Manisa'da öğleden sonraları spor yapılıyor. Kıbrıs'ta bizim bölükte herkes kendi spor ayakkabısını giyiyordu. Rahattı o konuda.

Eşyaları aldıktan sonra bir güzel açık havada bekliyoruz. Sohbet muhabbet, tanışma zamanı... Bu arada saat oldu 17:00, yemek nerede seslerini duyar gibiyiz. Yemek zamanı geldi, gidiyoruz. O bavul bayağı ağır ve siz 1. tabura çıkınca bir sefere mahsus 2 kilometrelik yolda o bavulu ve kendi bavulunuzu taşıyacaksınız. Ama dediğim gibi, 1 kereliğine sadece. 2. taburdakiler de çıkışta taşıyacaklar çünkü acemilikten çıkış kapısı sadece 1. taburun oradaki kapı oluyor.

Yemek yediniz, Allah'tan Manisa'daki yemekler güzel. Özeli bir şirket tarafından çıkarılıyor. Meyvesi, tatlısı, yoğurdu filan hep oluyor. Her gün en az 1 et yemeği de çıkıyor ve en önemlisi bunlar lezzetli! Kıbrıs'a gelince anlamıştım Manisa'daki yemeklerin güzelliğini... Sonra bölüklere dağılıyorsunuz. Bölüklerden de şansa takımlara dağılıyosunuz. Bizim bölükte 3 takım vardı ve ben 3. takımdaydım. Manisa'ya beraber yolculuk ettiğimiz 2 arkadaşım da bu arada hala yanımda. 



Hava karardı artık. Komutanlar geliyor, eğitim çavuşları geliyor. Eğitim çavuşları da kısa dönem usta askerler bu arada. Manisa'da eğitim çavuşu olduysanız yandınız. Sürekli eğitim verip bağırıp çağıracaksınız, resmen eziyet. Komutan 1.90 ve üzeri boyunda olan var mı soruyor. Çıkan birkaç kişi kişi. 1.85 ve üzeri, birkaç kişi yine. 1.80 ve üzeri... Biraz hareketleniyor ortam, biz de ilerliyoruz bu arada. Benle Beyto'nun (gelen arkadaşlarımdan biri) boyu birbirine yakın, arkalı önlü sıraya geçiyoruz. Suat (diğer arkadaşım) biraz daha kısa olduğu için komutan yerini değiştiriyo. Böyle boy olayı da bittikten sonra komutan son rötuşları yapıyor ve ta da!!! Manga sıraları da dahil olmak üzere takımımız hazır. Ben 1. Tabur 3. Bölük 3. Takım 2. Manga 5. sıradaydım hehe :) 

Saat oldu 20:00 ve gün hala bitmedi amk! Aynen böyle diyeceksiniz. Dışarıda giyinmemizi istiyorlar. Pek ışık olmayan bir yerde, 137 tane erkek soyunmaya başlıyoruz. Gömleği, parkayı, palaskayı, pantolonu, kepi, botu giyeceğiz. Çünkü sivil giysilerimiz bavulumuzla birlikte sivil eşyaya gidecek. Herkes yarım saate giyiniyor ve hazırız. Bu sırada en zorlayan şey palaskayı takma olayı. Benimkini arkadaşım yapmıştı. Sivil bavulunuzdan alacakları alın, çünkü bir daha onu acemiliğinizi bittiğinde göreceksiniz. Sırayla gidiyoruz ve sivil eşya deposuna bırakıyoruz. Bizim bölüğünki çok yakında ama uzakta olan bölükler de var, unutmayın.

saat 21.30 gibi lanet ilk gün bitiyor. Bizim yatakhane en üst kattaydı 3. takım olduğumuz için. Sırayla giriyoruz ve komutan bize yataklarımızı gösteriyor. Bu senin, şu senin diye. Yatak değiştirme şansınız yok. Bize en sonda dar iki ranza arasındaki yataklardan biri gelmişti. Bana alt ranzayı verdi komutan... Manisa'da altta yatmak daha iyi, usta birliğinde üstte yatmıştım. Uykunuzu alıyorsunuz, sesler, ışık o kadar rahatsız etmiyor. Dolaplar hemen yanımızda, kendimize bir dolap seçiyoruz. Manisa'da dolapları kilitleyebiliyorduk biz, o yüzden seçtiğiniz dolapta kilit kısmının sağlam olup olmadığına bakın. Gerçi Manisa'da kimsenin bir şeyi çalınmamıştı ama, ne olur ne olmaz. Dolabınızın belli bir düzeni var, o düzene göre kuruyorsunuz ama Manisa'da kimse kontrol etmedi bizi. Kontrol esas usta birliğinde oluyor. 

Bizim botluklar aşağıda yatakhanenin girişindeydi ve oraya konulması gerekiyordu. Ben bir kere koymadım, umurumda olmadı. Yatarken dolabımın içine koyup kilitliyordum. Bol bol pudra sürün ayağınıza, çünkü çok yürüyeceksiniz. bol bol da pişik kremi alın. Manisa acayip pişik ediyor insanı. Kıbrıs çok daha sıcak olmasına rağmen, orada bir kere bile pişik kremi kullanmadım. Bu da ilginç bir durumdu.

İlk gün sonunda bitti, uyudunuz. Sabah 5:45 kalk saati. Ama siz o meşhur Casio asker saati var ya, işte onun alarmını 5.30'a kurun. Çünkü Manisa'nın lavabo ve tuvalet olayı kötü. Çok asker var, çok az lavabo ve tuvalet var. Bir de herkes kısa dönem diyoruz ama o tuvaletlerin bazılarının hallerini anlatmaya gücüm yetmez, o derece kötü olabiliyor. Buna karşın Kıbrıs'ın tuvaletleri her daim mükemmeldi bizde. Neyse, 5:30'da kalkıp traş çantanızı alıp aşağıya iniyorsunuz. Ben uyanıp Beyto'yu uyandırıyordum, sonra en üst kattan en alt kata uykulu uykulu iniyorduk. Bu arada banyodan da bahsedeyim. Manisa'da belli günler var banyo için, o günler de girebiliyor herkes. 10 dakika kalabilirsen şanslısın, eğitim çavuşu bas bas bağırıyor. Bazen sıcak su olmuyor filan. Kıbrıs'ta ise tam tersi istediğin kadar kal. Hiç su sorunu yoktu ve su hep sıcacıktı. 1.5 saat banyoda kaldığımı bilirim, banyo inanılmaz mutlu ediyor insanı. Ha, Manisa'da sabah 4.30 - .30 arasında ihtiyaç banyosu oluyordu. Erken kalkmak isteyenler bu saatlerde uyanıp giderdi. Ama her zaman uyku daha tatlı geliyordu bize o kadar yorgunluktan sonra.

Hava soğuk, her gün tıraş olmak mecburi. İşte sakallar gidiyor, eli yüzü yıkıyoruz, dişleri fırçalıyoruz ve giyinmeye hazırız. Manisa'da çok asker olduğu için her şey dar. Mesela bizim yatakhanede 72 kişi yatıyordu ve ranzaların arası çok dardı. Dolaplar da ranzanın içindeydi. Kıbrıs'ta ise 24 kişilik yatakhanede biz 10 kişi yatıyorduk, dolaplar da dışarıdaydı. Giyiniyoruz ve ilk askerlik gününe hazırız. 6:30 - 7:00 arası kahvaltı zamanı. Manisa'nın yemekleri güzel, ama kahvaltılarında hiç iş yok. Bazen çay bile bulamıyorsunuz. O yüzden ben neredeyse hiç kahvaltı yapmadım. Portakal çıkıyordu onu yiyordum.

7:30'da hazırsınız ve içtima alınıyor. Acemilikte en nefret ettiğim olay. Sürekli ama sürekli içtima alınıyor. Özel bir zevk sanki sayım yapmak. Sayı eksik çıkarsa sıçtık, o gelene kadar bekle, dırdır ye filan. Sayı tamsa ilerliyor, dönemeçte duruyoruz diyelim, bir daha içtima. Eğitim alanına varıyoruz, bir daha içtima. Hayda diyor insan doğal olarak. Eğitim alanı yakındı bizim, birazcık yukarı doğru yürüyorduk. Sabahın 7.30'da rap rap uygun adım yürüyerek asker marşları söylüyorduk. Bunu her gün ama her gün yaptık.

Eğitim alanı askerlikte en çok vakit geçireceğiniz alan. Sabah 7.30'da başlıyor, akşam 16:30'a kadar oradayız. Sabahları eğitim alacaksınız. İşte normal yürüyüş, uygun adım yürüyüş, tören yürüyüşü. En iğrenci de tören, diğer adıyla tay yürüyüşü. Bunu acemiliğiniz bittiğinde geçit töreninde yapacaksınız. O yüzden çok önemli, eğer yapamazsınız doğru düzgün, sizi törende yemin ettirip yürüttürmüyorlar. 

Eğitimlerde 10 dakikalık ara oluyor, arkada küçücük bir kulubede kantin vardı. Herkes oraya koşturuyor. Hızlı olun, yoksa ara bitene kadar hiçbir şey alamazsınız. Tatlı, poğaça, açma, meyve suyu filan oluyor. Tropicana ve Pepsi'ye alışın. Coca Cola yok! Bu arada Manisa'nın bir güzelliği de şuydu. Her yerde otomatlar var. Pepsi, çay, kahve, meyve suyu otomatları. Size Ziraat asker kartı verecekler. Gazino'da ona para doldurup bu otomatlardan yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca kantinlerde de geçiyor. Maaşınız da bu karta yatacak, haberiniz olsun. 

Tüfekli eğitimleri de alacaksınız, piyade tüfeği G3'tür. Bunu söküp parçalara ayırıp takacaksınız. Bu kısım çok zevkli, ben çok severdim. Bir güzel bakımını yapacaksınız. Silah namustur, ona iyi bakın. Silahı kaybederseniz siz, takımınız, bölüğünüz, hatta taburunuz sıçar. Silah yere düşerse komutan sizin ağzınıza sıçar. Dikkat edin. Ayrıca atış yapacaksınız. Acemiliğin en heyecanlı kısmı budur. Son hafta atış eğitimi var. 9 tane atış yapaksınız. Dikkatli olmalısınız, çünkü G3'ler geriye tepen silahları, omuzuna iyi yerleştirmezseniz göz altınızda kocaman bir morluk oluşabilir. Bizim Suat iyi yerleştirmediği için göz altı bayağı morarıp şişmişti mesela. Ben gözlükle atış yaptığım halde hiçbir sorun olmadı, rahattım. Kulaklık takmayı unutmayın. Çünkü 5 arkadaş beraber atış yapacaksınız ve inanılmaz bir ses çıkıyor. Konsantre olmak zor. 25 metre atış mesafesi, usta birliğinde bunun yanında 50 metre gece atışı ve 200 metre atışı da yapacaksınız. Ben atışların hepsinde başarılı oldum, nişanım iyiir. Çoğu kişi başaramadı mesela, kocaman bir x aldılar. Ama bu formalite, önemli değil yani geçiğ geçmediğiniz. Bazıları denetlemeye kalacak kadar iyi attılar, onlar ayrıca denetleme zamanı albayların karşısında bir daha attı.

Biz ise Musa komutanın favori grubu olarak yanaşık düzen denetlemesine girdik haha. Kaç puan aldığımızı hala bilmiyorum çünkü biz gittikten sonra belli oluyordu. Ama başarılı olmuştuk. Zaten Musa komutan hiç kasmadı bizi, geçmezseniz de koy gitsin ne olacak diyordu. Adam mükemmeldi lan! :)



Bizim komutan muhteşem bir insandı: Musa Ateş, şimdi 1 - 6'nın komutanıymış. Adam harika biriydi, hikayelerini anlatırdı, espri yapardı. Vurgulu bir yavrum deyişi vardı, pek taklit ederdik. Ve sadece bizim, yani 2. manganın komutanıydı. Mesela 1. manganın komutanı Bilal Uzman vardı, adam 2 saat boyunca eğitimden başka bir şey yaptırmaz, eğitim dışında da konuşmazdı. Biz ise 15 dakikalık eğitimden sonra çimlere uzanır, dinlenir ve komutanın hikayelerini dinlerdik. Diğer mangalar bu konuda bizi kıskanıyordu. İyi bir komutanın denk gelmesi tamamen şansa bağlı. Umarım şansınız iyidir. Bizim bölük komutanı 3. haftanın sonunda değişmişti. Yerine gelen ise kıl herifin tekiydi. 1.60 boyu var, elinde zincir, sallıyor böyle. Hakan Astsubay. Höt desen korkup kaçacak tam bir yavşak tip. İşin trajikomik yanı bizim keskin nişancı Musa Uzman maalesef bu adama komutan diyordu. Hakan hayatında doğunun d'sini görmemiş tam bir piç kurusuydu. En sevmediğim kişi olmuştu acemilikte. Allah'tan 8 gün katlandık.

17:00'da alay içtima olayı vardı. Geçit töreninin yapılacağı alanda alay içtima olurdu her gün. İşte 2. taburdaki arkadaşlar bu içtima yüzünden her gün 2 km gelip giderlerdi. Bizim bölük tören alanının hemen arkasında yer aldığı için ilk önce biz ulaşırdık. Bu çok önemli, gidince anlayacaksınız. 


18.00 - 20:00 arasında 2 saatlik zaman diliminde serbestiz. İlk zamanlar gazinoya yalnız gitmek yasaktı, sonra bu yasak kaldırılıyor merak etmeyin. Biz de 2. manganın en ön sırası olarak hep beraber takılırdık. Ben, Emre, Ali İhsan, Yusuf, Beyto ve Süleyman. Grubumuz böyleydi ve hepsi de mükemmel insanlardır. İyi ki onları tanımışım, acemilikteki günlerim onlar sayesinde süper geçmişti. Hala da görüşüyoruz, hatta Emre evlendi. Bir kez de buradan kutlayayım. Dostum bir yastıkta kocayın hehe :)


1. taburun gazinosu büyüktü. İçinde sigara, poğaça, tatlı, cips, don, atlet, tıraş kremi satan güzel bir kantini vardı. Langırt masaları vardı, biz bol bol langırt oynardık. Ali İhsan harika oynadığı için sürekli o yenerdi haha. Ayrıca bir odayı PS odası yapmışlardı ama pahalıydı. 15 dakikası 1 lira mi ne. Biz de ara sıra PES oynardık gerçi. En güzeli de müzik kutusu vardı gazinoda. 1 liraya geniş bir şarkı listesinden istediğini seçebiliyordun. Biz en çok Sıla çaldırdık, askerde iyi gidiyordu :) Uzun dönemler arasında meşhur apaçi dansını yapanlar filan vardı. Manisa'daki uzun dönemler bir acayipti, uyuşturucu kullananı çoktu. Ama Kıbrıs'taki uzun dönemler tam tersine gayet iyiydi. Kıbrıs'ta en iyi anlaştığım arkadaşlarım arasında 2 tane uzun dönem vardı. Kendilerini çok sevmiştim. Birininki bitti, birinin de 9 günü kaldı :)


Albay kontrole geliyor. Can yoldaşı olayıyla ilgili sorular soruyor. Manga sırasında ilk üç kişi can yoldaşı oluyor. Liste öyle devam ediyor. Benim can yoldaşlarım Yusuf ve Beyto'ydu. Ama biz hepimiz 5 tane can yoldaşım var derdik. Hala da öyle. Can yoldaşını çok iyi tanımalısın. Kan grubundan tut, babasının mesleğine kadar her şeyi bileceksin. Küçük siyah bir defter almak zorundasınız, onun içerisine bu bilgileri yazacaksınız. Ayrıca manga komutanından Genel Kurmay Başkanı'na kadar olan bütün kısımdaki komutan isimlerini de yazıp ezberlemeniz lazım. Soruyorlar, bilemezseniz o kadar insanın içinde utandırırlar sizi. 


Yeni gelen yavşak Hakan bana sormuştu. Ben de çatır çatır cevaplamıştım Beyto ile ilgili her şeyi. Bir ara "sevgilisi yok, patates kızartmasına bayılır, Doctor Who hayranıdır, askerlik bitince Ordu - Ulubey'e gidip fındık toplayacak ailesiyle" bile demiştim. Adam bile oha demişti haha. Bunun üzerine bizim bölük komutanı eğitimin bitmesine yarım saat varken istiharat vermişti bana :)


Telefon etmek kolay, Türk Telekom'un ucuz kartları var, onlardan alın 3 - 5 tane, olmadı kantinde de satılıyor. Türkiye'de en çok telefonun bulunduğu kışla Manisa Batı Kışlası. Tam 273 tane telefon var. Rahat rahat konuşabilirsiniz. Buna nazaran Kıbrıs'ta telefonla konuşmak çok pahalı. Türk kartları geçmiyor, Kıbrıs yazımda anlatacağım.


Dışarıyı çok özlüyorsunuz, acemilikte çarşı izni yok. 23 - 25 gün boyunca içeridesiniz. Ben akşamları o mahalledeki evlere bakarak az mı iç çektim lan? Millet ailesiyle akşam yemeği yiyor, biz ise neler yapıyoruz. Koyuyordu adama biraz. 


Ziyaretçi parkını unuttum. Hafta sonu 9.00 - 16.00 arasında ziyaretçi parkında takılabiliyorsunuz. Eğitimden kurtulmak için harika, akrabalarınız, aileniz, arkadaşlarınız geldiğinde görevli asker gelip sizi çağırıyor. Ziyaretçileriniz gitse bile siz kalmaya devam edebilirsiniz, kontrol edilmiyor pek. 15:00 gibi ayrılın ama, sona kalan askerler parkın temizliğini yapıyor. O kadar yiyecek içeceğin çöpü çok fazla. Park da oldukça büyük zaten. 1 kişi ziyarete gelse bile görevli askeri kafalayıp diğer arkadaşlarınızı çağırabilirsiniz. Benim eniştemle halam gelmişti. Biz onlar sayesinde 2 yerine 6 kişi çağırmıştık :)


Öğleden sonraları spor yapacaksınız, güzel oluyor tavsiye ederim. Halata tırmanma var, esneme var, uzun atlama var, şınav var, mekik var, barfiks var ve ısınma hareketleri var. Bunlardan teste de tabi tutulacaksınız. Ama önemli değil, formalite.


Son hafta full yürüyüş provası var. Her şey güzel olmalı. Tüfeklerin olduğu masaya ilerleyip arkadaşınızın belinden sarılıp diğer elinizi de yumruk yapıp vurup yemin edeceksiniz. Komutan bağıra bağıra söyleyecek, siz de bağıra bağıra tekrar edeceksiniz. Çok güzel bir duygu. Sonra da yürüyeceksiniz. Ana baba günü oluyor, 15.000'den fazla insan geliyor her sene. Şanslıysanız ailenizi görebilirsiniz.


Kısaca bunları yapacaksınız. Yürüyüşten sonra hemen valizlerinizle beraber eğitim alanına gidiyosunuz. Sivil eşyadan bir gün önce valizleri çıkartmıştınız. Sonra eğitim alanında giyinip arkadaşlarınızla vedalaşıyorsunuz. Kıbrıs'ta denk gelirse görürünüz çoğunu. Beyto bizden Akif'le beraber aynı yere düşmüştü, kerata şanslıydı. Ben 7. bölüğe düşmüştüm, onlar ise 9 hehe.


Sonra tören alanına valizle geri dönüş, aileler tören alanının girişinde sizi bekliyor. Buluyorsunuz birbirinizi, hasret gidermece başlıyor. Anneniz ağlıyor tabi, klasik :) Arkadaşlarınızın ailesiyle tanışıyorsunuz, çok güzel bir ortam. Sonra da soldaki meşhur mavi kapıdan çıkıyorsunuz. Dışarısı da ana baba günü, hemen karşıdaki caddeden İzmir'e kalkan otobüsler var. Sanırım 8 liraydı. Binip İzmir'e 1 saatte ulaşabilirsiniz. Bizim araba vardı, o yüzden arabayla geçtik İzmir'e


Kıbrıs 3 gün yol izni veriyor. Yani Cuma öğleden sonra serbestsiniz. Pazartesi sabahı ise Kıbrıs'ta olmanız gerekiyor. Geç kalmayın, erken gidin derim. Çünkü Kıbrıs başlı başına bir olay.


Acemilik kısaca böyle arkadaşlar. Tamamen tanıştığınız kişilerle alakalı aslında var ya, kafa dengi insanlarla tanıştığınızda çok güzel geçiyor. Çok yorulacağınız için 9 dedi mi saat uyumak isteyeceksiniz. Biz bile o kadar çok konuşmak istememize rağmen en geç 9:30'da uyuyorduk. 


Sabırlı olmayı öğrenin diyorum sadece. Benim gibi eğlenmeyi, gezmeyi, sürekli hareket halinde olmayı seven biri bile yaptıysa rahat bir şekilde,
siz hayli hayli yaparsınız. Sormak istediğiniz bir soru olursa yorum kısmına yazın lütfen, seve seve cevaplarım :)


NOT: Yazı Alıntıdır. Kaynak: http://www.metropolgunlugu.com/2014/10/acemiligini-manisada-yapacak-askerler.html

Blogger tarafından desteklenmektedir.